WorthlessSlavicShit
There are no happy endings in Eastern Europe.
★★★★★
No, tak toto bola sranda
. Ani na bakalárke som sa takto nenarobil v Exceli ako keď som tieto tabuľky dával dohromady. Ešte že som sa nehral na nejakého profesionálneho dátového analytika alebo niečo a nezobral si dlhší časový úsek
. Kebyže sú tam vždy rovnaké stĺpce/riadky tak by to bolo jednoduché, lenže tu sa samozrejme rozhodli použiť dynamickú štruktúru kde keď je nejaká krajina zaznamenaná jeden rok, tak je zapísaná len vtedy a neobjaví sa automaticky znova v ďalších
.
Párkrát som tu už postol túto štúdiu týkajúcu sa zmiešaných manželstiev Slovákov s cudzincami:
kmkt.sk
no keďže je to už trochu staršia štúdia s dátami z obdobia od 2008 do 2014, ako aj vcelku neprehľadné keď sa chcete pozrieť na relatívne pomery alebo nechápete čo znamenajú tie prázdne miesta, tak teraz keď sa mi konečne podarilo nájsť kde Ministerstvo schovávalo tieto dáta:
slovak.statistics.sk
Toto som ani nechcel moc preberať, ale ako prvé si rovno môžeme uviesť dáta týkajúce sa toho aké percento Slovákov a Sloveniek vôbec uzatvára manželstvá s cudzincami.
Tu sú dáta z vyššie linknutej štúdie ak sa vám tam nechce klikať:
Tu sú nové z obdobia 2019-2023:
Zaujímavé. V porovnaní s percentami v Letavajovej štúdií vidíme že počet Slovákov ktorý si našli manželky s cudziny je v podstate rovnaký, no je tu vidieť veľmi mierne zvýšenie priemernej percentuálnej hodnoty. Keďže v tej štúdií si taktiež všimli veľmi mierny stúpajúci trend tohto ukazovateľa, vyzerá to že to pokračovalo aj po nimi skúmanom období, a toto percento sa stále slimačím tempom zvyšuje. Naproti tomu, zatiaľ čo v Letavajovej štúdií videli v podstate stagnáciu v počte Sloveniek ktoré si našli manžela z cudziny, tu je tiež stagnácia ale na nižších číslach než v Letavajovej dátach. Tu táto hodnota osciluje medzi 8-10%, zatiaľ čo tam to bolo okolo 10-13%, čiže je tu značný pokles z obdobia 2008 - 2014. Čo vôbec nie je zlé vidieť, ale zaujíma ma či to vydrží
.
Dobre, takže percentá (na ktoré som ani nemyslel kým som toto nezačal dávať dokopy
) máme, tak sa pozrime na to dôležité, s ľuďmi z ktorých krajín boli tieto sobáše uzatvorené a kto ich uzatváral?
Samozrejme
. Prečo ma takéto rozdelenie vôbec neprekvapilo keď som toto dával dokopy
? Západniari, Arabi, Indovia a černosi sú voľba Sloveniek, zatiaľ čo Slováci sa dávajú dokopy s tými istými Aziatkami a postsovietskymi ženami pre ktorých je každý cudzinec výhra a ktoré sa samé exportujú do celého zvyšku sveta.
Ale ako veľké sú tieto rozdiely a nerovnosti?
Takto
.
A tu sú na mape
.
Veľmi zaujímavé
. Zvlášť sa mi páči ako Európa má najostrejšie rozdelenie. Hajnal Európa je prevažne v kategórií krajín ktoré si skoro len berú naše ženy a nedávajú žiadne na výmenu
, zatiaľ čo postsovietska Európa je skoro na presne opačnej strane, len a sú náš absolútne hlavný zdroj neviest z cudziny. A je to len skutočná postsovietska Európa
, jediné krajiny s ktorých občanmi skončí viac Slovákov než Sloveniek sú krajiny ktoré boli súčasťou ZSSR, ešte aj zvyšné nesovietske postkomunistické krajiny si užívajú so Slovenkami viac než Slováci s ich ženami
.
Na mape je vidieť skoro až nejaký koncentrický vzor/rozdelenie kde čím ďalej sa dostaneme od Slovenska, tým menšie pohlavné rozdiely v tomto
. Toto môže samozrejme byť len kvôli tomu že ďaleko menej z nás skončí v manželstve s ľuďmi z týchto krajín, no už len kvôli tomu aký stereotypný vzor vzniká pri porovnávaní toho odkiaľ pochádzajú cudzí ženísi a nevesty by som sa na čísla moc nepozeral. Toto je skôr veľmi dobrý dôkaz že len peniaze a relatívne rozdiely v rozvoji medzi krajinami nemôžu tieto nerovnosti samé vysvetliť. Američanky a Nórky sú bohatšie než Západoeurópanky, no aj tak sa za nás (no, našich Chadov
) proporčne vydávajú viac. Nie sú to len peniaze a rozvoj čo tu hrajú úlohu, jasne tu záleží aj na stereotypoch a mocenskej hierarchií a relatívnej pozícií naródov v nej. My sme plne integrovaní do európskej medzinárodnej mocenskej hierarchií blízko spodku, a takto to potom aj vyzerá
. Čím viac sa vzďalujeme od Slovenska, tým menej o nás vedia a tým menej sme integrovaní do ich špecifických štruktúr, takže sa v týchto krajinách stávame len Európanmi
. Z toho sú tu vidieť potom tieto "globálne" stereotypné párovania, Nigérijci dostávajú dosť našich žien ako celkovo ženy kdekoľvek z Európy si ich berú viac než európsky muži ich ženy, a naopak je to samozrejme s Thajskom
.
Párkrát som tu už postol túto štúdiu týkajúcu sa zmiešaných manželstiev Slovákov s cudzincami:
Zmiešané manželstvá s cudzincami v kontexte štatistických údajov - Ústav manažmentu kultúry a turizmu kulturológie a etnológie
Úvod. Predmetom nášho záujmu sú zmiešané manželstvá s cudzincami na...

no keďže je to už trochu staršia štúdia s dátami z obdobia od 2008 do 2014, ako aj vcelku neprehľadné keď sa chcete pozrieť na relatívne pomery alebo nechápete čo znamenajú tie prázdne miesta, tak teraz keď sa mi konečne podarilo nájsť kde Ministerstvo schovávalo tieto dáta:

Obyvateľstvo a migrácia
Toto som ani nechcel moc preberať, ale ako prvé si rovno môžeme uviesť dáta týkajúce sa toho aké percento Slovákov a Sloveniek vôbec uzatvára manželstvá s cudzincami.
Tu sú dáta z vyššie linknutej štúdie ak sa vám tam nechce klikať:
Tu sú nové z obdobia 2019-2023:
Zaujímavé. V porovnaní s percentami v Letavajovej štúdií vidíme že počet Slovákov ktorý si našli manželky s cudziny je v podstate rovnaký, no je tu vidieť veľmi mierne zvýšenie priemernej percentuálnej hodnoty. Keďže v tej štúdií si taktiež všimli veľmi mierny stúpajúci trend tohto ukazovateľa, vyzerá to že to pokračovalo aj po nimi skúmanom období, a toto percento sa stále slimačím tempom zvyšuje. Naproti tomu, zatiaľ čo v Letavajovej štúdií videli v podstate stagnáciu v počte Sloveniek ktoré si našli manžela z cudziny, tu je tiež stagnácia ale na nižších číslach než v Letavajovej dátach. Tu táto hodnota osciluje medzi 8-10%, zatiaľ čo tam to bolo okolo 10-13%, čiže je tu značný pokles z obdobia 2008 - 2014. Čo vôbec nie je zlé vidieť, ale zaujíma ma či to vydrží
Dobre, takže percentá (na ktoré som ani nemyslel kým som toto nezačal dávať dokopy
Samozrejme
Ale ako veľké sú tieto rozdiely a nerovnosti?
Takto
Holandsko | 52,5 |
Egypt | 49 |
Dánsko | 19 |
Albánsko | 18,25 |
Cyprus | 17 |
Nigéria | 17 |
Alžírsko | 16,5 |
Francúzsko | 16,35714286 |
Taliansko | 15,52 |
Belgicko | 15,5 |
Rakúsko | 15,10526316 |
Nemecko | 14,59322034 |
Švajčiarsko | 14,25 |
Spojené kráľovstvo | 13,87037037 |
ĺrsko | 11,14285714 |
Slovinsko | 10,33333333 |
Nový Zéland | 10 |
Grécko | 9,5 |
India | 7,727272727 |
Turecko | 7,153846154 |
Španielsko | 6,857142857 |
Portugalsko | 6,384615385 |
Tunisko | 6,2 |
Luxembursko | 6 |
Švédsko | 6 |
Maroko | 6 |
Tanzánia | 6 |
Bangladéš | 6 |
Libanon | 6 |
Bosna a Hercegovina | 5,454545455 |
Izrael | 5,25 |
Zimbabwe | 5 |
Spojené štáty, USA | 4,672413793 |
Austrália | 4,333333333 |
Chorvátsko | 4,263157895 |
Sýria | 4,25 |
Čierna Hora | 4 |
Nórsko | 4 |
Gambia | 4 |
Líbya | 4 |
Azerbajdžan | 4 |
Argentína | 3,5 |
Južná Afrika | 3,2 |
Kapverdy | 3 |
Srí Lanka | 3 |
Kanada | 3 |
Maďarsko | 2,791666667 |
Česko | 2,698463508 |
Rumunsko | 2,68115942 |
Srbsko | 2,676923077 |
Bulharsko | 2,458333333 |
Čile | 2,25 |
Fínsko | 2,2 |
Severné Macedónsko | 2 |
Kamerun | 2 |
Kostarika | 2 |
Dominikánska republika | 2 |
Keňa | 1,5 |
Maurícius | 1,5 |
Kolumbia | 1,5 |
Irán | 1,3 |
Peru | 1,285714286 |
Kuba | 1,181818182 |
Mexiko | 1,179487179 |
Arménsko | 1,166666667 |
Gruzínsko | 1,111111111 |
Poľsko | 1,081712062 |
Island | N/A |
Lichtenštajnsko | N/A |
Monako | N/A |
Malta | N/A |
Angola | N/A |
Benin | N/A |
Burkina | N/A |
Pobrežie slonoviny | N/A |
Kongo (býv. Zair) | N/A |
Ghana | N/A |
Guinea | N/A |
Komory | N/A |
Mozambik | N/A |
Sudán | N/A |
Senegal | N/A |
Čad | N/A |
Togo | N/A |
Spojené arabské emiráty | N/A |
Afganistan | N/A |
Irak | N/A |
Jordánsko | N/A |
Kórej.ľudovodem.rep. | N/A |
Kuvajt | N/A |
Omán | N/A |
Pakistan | N/A |
Palestína | N/A |
Barbados | N/A |
Bahamy | N/A |
Dominika | N/A |
Honduras | N/A |
Panama | N/A |
Portoriko | N/A |
Trinidad a Tobago | N/A |
Uruguaj | N/A |
Marshallove ostrovy | N/A |
Thajsko | 35,5 |
Filipíny | 15,2 |
Kazachstan | 13,5 |
Mongolsko | 7 |
Rusko | 6,794871795 |
Bielorusko | 6,2 |
Ukrajina | 5,669064748 |
Indonézia | 4,4 |
Kirgizsko | 4 |
Singapur | 4 |
Taiwan | 3,75 |
Vietnam | 3,470588235 |
Japonsko | 3,454545455 |
Malajzia | 3 |
Nepál | 2,5 |
Čína | 2,052631579 |
Etiópia | 2 |
Ekvádor | 1,666666667 |
Estónsko | 1,5 |
Kórejská republika | 1,5 |
Moldavsko | 1,375 |
Brazília | 1,333333333 |
Lotyšsko | 1,125 |
Litva | 1,066666667 |
Kongo | N/A |
Západná Sahara | N/A |
Libéria | N/A |
Madagaskar | N/A |
Mali | N/A |
Seychely | N/A |
Uganda | N/A |
Zambia | N/A |
Hongkong | N/A |
Kambodža | N/A |
Macao | N/A |
Laos | N/A |
Mjanmarsko | N/A |
Maldivy | N/A |
Tadžikistan | N/A |
Turkménsko | N/A |
Uzbekistan | N/A |
Jemen | N/A |
Bolívia | N/A |
Guatemala | N/A |
Svätá Lucia | N/A |
Svätý Krištof a Nevis | N/A |
Haiti | N/A |
A tu sú na mape
Veľmi zaujímavé
Na mape je vidieť skoro až nejaký koncentrický vzor/rozdelenie kde čím ďalej sa dostaneme od Slovenska, tým menšie pohlavné rozdiely v tomto