Ayetler hep yoruma açık olduğu için 5000 yıl sonucuna varmak doğru bir hüküm olmayabilir.
İncil'den bahsediyordum.
"gün" değil de "milyar yıl"ı kastediyor olabilir mesela. Değişik tefsirler var. Ayetleri face value'larına göre yorumlayamayız.
Peki neden Allah/Tanrı açık açık anlatmıyor? İnsanları yanlı yönlendirmek mi istiyor? Bu arada, mantıken Tanrı/Allah'ın hiç bir şekilde kitap göndermesine de gerek yok. Herşeyi bilen Allah, eğer kitap gönderseydi kimler inanırdı bilir. Kitabı gerçekten gönderip kullarını bir teste sokmasına gerek yok.
Musa'nın gerçek olup olmadığını bilmediğimize katılmıyorum. Hayatı gayet iyi dokümente edilmiştir Yahudi literatüründe. Midraşlarda falan buluyoruz onun hayat hikayesini. Hem zaten Yahudiler Mısır'dan çıktıklarında, Tanrı Mısır'ı yerle bir ettiği için, o zamana kadar yazılmış olan tarihi kayıtlar da yanıp kül oldu. Mısır, 500 sene kendine gelemedi. 500 sene tarihte hiçbir varlık gösteremedi Mısır. Koskocaman devlet birden 500 sene boyunca sahneden çekiliyorsa orada bir şeyler yaşanmıştır kesinlikle.
Milattan önce 3200 yıllarından itibaren Mısır'ın neredeyse her yılı hakkında bilgiye sahibiz. Nereden bu 500 yıllık kayboluş fikrini öğrendin bilmiyorum. Yahudilerin Mısırdan çıkarken Firavun'un yerle bir olması hikayesi hakkında da dini kaynaklar haricinde hiç bir kaynak yok. İ ''Musa'' ismi zaten Mısırca bir isim, İbranice değil. Yazılı tarih örtülebilir ama arkeolojiyi silemezin. 10000 küsür yıl önce sular altında batmış Doggerland'dan bile baltalar ve çekiçler çıkıyor. Ve Mısır'dan haberdar olan başka medeniyetler de vardı. Mısırlı kaynaklar kül olsa bile diğer milletlerin kaynakları kalırdı.
İslam ile ilgili dediğin şeylere cevap vermeyeceğim. Müslüman değilim.
Allah'a inanıyorsan neden Müslüman değilsin? Cennete gitmek istemiyor musun?
Hak dinler diye bir şey yok. Zaten bir tane din var, Yahudilik. Hristiyanlık, Yahudiliğin sapkın bir mezhebi. İslam da Hristiyanlığın bir mezhebi. Protestanlık ve Katoliklik te Hristiyanlığın birer mezhebi. Bunlardan doğan da bir sürü mezhep var. Öyle öyle gidiyor işte. Yani Amerika'da, Avusturalyada hak din diye bir şey olamazdı zaten. Tanrı Yahudilere 613, Yahudi olmayanlara 7 emir veriyor (Nuh'un Evrensel Kanunları diye geçiyor bu) ve bu kanunlara samimiyetle uyanlar cennete gidebiliyor Yahudiliğe göre. Çalmayacaksın, öldürmeyeceksin gibi, en ahmak adamın bile akılla bilebildiği kanunlar.
İslami terimden bahsediyordum. Dediğine bende katılıyorum. İslama göre hak dinler peygamberler ile dünyanın her yerine gitti. Ama bu hak dinleri sadece Orta Doğu'da görüyoruz. Bu da İslam'ın kusurlarından bir tanesi. Allah her şeyi doğru olarak bilir, ve eğer söylediği şey yanlışsa, bu Allah'ın varlığına karşı bir kanıttır.
Sonsuz merhametli Tanrı insanları neden cehenneme yolluyor demişsin. Tanrı eğer Hitler'e, onca yaptığı şeyden sonra merhamet ederse zalimin önde gideni olurdu. Veya o çok ekstrem bir örnek. Tövbe etmeden ölen, çaldığı parayı geri götürmemiş bir insan düşün. Bu adamın kurbanı olduğunu düşün bir de. Bu adam şimdi onca şeyden sonra cezasını çekmese nasıl hissedersin? Cehennem ebedi değil. Lakin süresi de belirsiz. Yani o hırsız atıyorum 5 sene çekecekse Hitler 500 trilyon sene çekecek. O açıdan Hitler'inki sonsuz gibi bir şey yani ama bir gün bitiyor neticede.
Kur'an açık açık diyor kafirleri bulduğunuz yerde öldürün diye. Hitler Müslüman öldürmedi. Yahudi öldürdü. Allah bolca Yahudilere pislik atıyor Kur'an'da. Demek istediğim Tanrı zaten merhametli değil. Müslüman olmadığı için Hitler'i cehenneme gönderir, kötü kalpli bir katil olduğu için değil. Ve ayrıca Kur'an'da yazmıyor mu cehennem ebedi diye?
''İnkâr edenleri ve hakkı gözetmeyenleri, Allah asla bağışlayacak değildir. Onları, içinde ebedî olarak kalacakları cehennem yolundan başka bir yola da yönlendirecek değildir. Bu da Allah için çok kolaydır.'' Nisa Suresi 169. Ayet.
''Şunu da söyle: Şüphe yok ki, Allah’ın dinini tebliğ edip gönderdiklerini yerine ulaştırmadıkça beni de Allah’a karşı kimse koruyamaz; O’ndan başka sığınılacak kimse de bulamam. Artık Allah’a ve resulüne isyan edenler bilsinler ki, içinde ebedî kalacakları cehennem ateşi onları beklemektedir.'' Cin Suresi 23. Ayet.
Bakara suresinde de geçiyordu eminim. Gayet açık cehennemin ebedi olduğu.
Adem ilk başta sünnetli doğmuştu ama günah işledikten sonra sünnet derisi çıktı.
Yani Allah günah işleyen birine ceza olarak cinsel zevk arttıran bir organ mı veriyor?
Gözün, beynin kendi kendine random bir patlama sonucu meydana geldiğini iddia etmek deli saçmasıdır.
Evren Big Bang ile oluştu. Evrim big bang'ın direkt bir sonucu değil. Evrenin kanunları big bang ile uyuşuyor. Sadece 2 tane kesin olarak açıklanamamış büyük soru var: baryon asimetrisi ve termodinamiğin 1. yasasının ihlali. İkiside zamanla açıklanabilir eminim.
Beynin %10'unun bile nasıl çalıştığını bugün bilim adamları bu son teknolojilere sahip olmalarına rağmen bilmiyor.
Bilmediğimiz çok şey yok aslında. Spesifik bir soru var mı aklında?
Belli ki bunları yaratan bir akıl var.
Bu kanıya varmak enteresan bir seçim.